Bli Familjehem
Att ta sig an ett barn i sin familj är ett ärofyllt åtagande. Som familjehem är du med och skapar positiv förändring för en annan människa. Det finns många barn i Sverige idag som har behov av att få komma till ett tryggt sammanhang med trygga vuxna och barn runt omkring sig.
Våra familjehem berättar gärna mer om hur det är att vara familjehem men även hur det är att samarbeta med oss. Läs gärna artikeln nedan.
Vem kan bli familjehem?
Det är många som ställer sig denna fråga och svaret är ”nästan vem som helst”. Faktum är att våra familjehem är helt vanliga familjer med alla de positiva och negativa sidor man har och kommer med. Som alla familjer finns olika möjliga familjekonstellationer, par såväl som ensamstående. Med eller utan barn eller husdjur, på landet i stort hus eller i stan i lägenhet. De yttre omständigheterna är inte det som gör ett familjehem.
Vi brukar säga att det finns 3 ”grundben” att stå på när man ska bli familjehem. ”Hjärterum, stjärterum och ekonomisk stabilitet”.
Har du en vilja att ta emot ett barn i ditt hem? Vill alla i familjen samma sak? Det är nämligen viktigt att alla är med och vill detta, föräldrar såväl som barn. Man behöver ha pratat ihop sig och funderat tillsammans om vad det kanske skulle innebära. (Detta får man givetvis hjälp och stöd av oss med om man så önskar).
Har du en plats över i ditt hem? Barn som placeras behöver få möjligheten att få ett eget rum. Detta är kanske särskilt viktigt för dessa barn som kommer från redan utsatta miljöer även om det finns många fina fördelar med att dela rum.
Som familjehem tar man på sig ett uppdrag och får därmed ett arvode och en omkostnads ersättning. Ett uppdrag är inte att likställa med en lön och därmed ett arbete utan just något som man tar på sig för att man vill. Tanken med arvodet och omkostnaderna är att det ska täcka de utgifter och kostnader man normalt sett i Sverige lägger på ett barn.
Dessa tre ”grundben” är givetvis inte allt som behövs, men ligger till en god grund. Det som behövs utöver en genuin önskan, plats och ekonomi är att man genomgår en utredning via oss. I den här utredningen går vi igenom det mer finstilta i era liv. I utredningen träffas vi tillsammans och funderar igenom på ett lite mer djupare plan vad det skulle innebära för just er. Utredningen som vi utgår från heter NYA Kälvesten och är en väl använd metod för att utreda familjehem. Anledningen till att vi är noga med våra familjehemsutredningar är att det är många barn som genom åren farit illa i sina familjehem och det är viktigt att vi ska kunna försäkra oss om att barnen i våra familjehem har det bra.
Barn som placeras gör det eftersom de på ett eller annat sätt farit illa där de varit. Att ta sig an ett sådant barn är ärofyllt och viktigt, men också krävande. Därför letar vi familjer med det där lilla extra tålamodet. Det är också viktigt att vara lyhörd och ha en känslomässig närhet. Det är dock viktigt att förstå att man inte står ensam som familjehem. Via Familjehem Norr har du alltid en konsulent kopplad till dig som du kommer att ha en dialog med, få handledning av, kan bolla tankar och funderingar med. Vi har också jour dygnet runt som går runt på oss anställda, vilket innebär att du har stöd dygnet runt via telefon om du behöver.
Utredningen
Det är viktigt att veta att man närsomhelst kan ångra sig. Utredningen är en process som också till delvis just handlar om att ni också ska lära känna er själva och få förstå om detta är rätt för er. Det finns inga krav kopplade till er om ni påbörjar en utredning. Det finns heller inte något krav på att ni ska ta emot ett barn.
NYA Kälvestens metoden är metod som många kommuner i Sverige använder sig av. I början har vi ett längre telefonsamtal med er då vi berättar mer om oss, om familjehemsvård samt vad som krävs av er som familjehem. Registerutdrag från polisens belastnings och misstankeregister samt socialregister på er får ni själva sända efter och dessa skall förnyas årligen.
Vi vill sedan komma hem till er och träffa er i er hemmiljö. Vi träffas flera gånger och vid någon av dessa tillfällen brukar vi vilja träffa hela familjen. Vi vill även att ni lämnar referenter som vi kan kontakta.
Då vi kommit så här långt i utredningen så börjar de flesta frågor och funderingar som ni säkert hade i början klarna och vi har en tydligare bild av er. Ibland brukar vi använda oss av några som redan är familjehem och erbjuda er att ha en telefonkontakt med dessa för att höra lite mer om hur det är att samarbeta med just oss i Familjehem Norr. Det är viktigt att de familjehem som samarbetar med oss delar våra tankar om handledning och att arbeta i team då det är obligatoriskt för alla familjehem inom Familjehem Norr att delta i handledningen som är en gång i månaden på dagtid.
Slutligen brukar vi intervjua er för att på ett djupare sätt få en bild av er var och en. Efter intervjun brukar vi ses för att återge de tankar som själva intervjun gett.
Som ni säkert förstår så är det många steg som skall gås igenom så hela utredningen tar sällan kortare tid än 3-4 månader.
Att ta emot ett barn
Genom att vi gör en utredning och lär känna er som familj kan vi tillsammans lättare hjälpas åt att hitta ett barn som matchar er så mycket som möjligt. Detta är viktigt för både barnet och er. Det finns ingen som vinner på något annat. I så lång utsträckning som möjligt arbetar vi med att göra studiebesök så att både ni som familj och barnet ifråga får en möjlighet att känna efter om det känns bra.
Är du familjehem och tycker att detta låter intressant eller du kanske funderar på att bli familjehem, tveka inte att ringa eller att boka ett möte om du vill veta mer. Är du nyfiken?